header
     
Comentaris tècnics dels ingredients


fletxa Licor de Crema Catalana
Es recomana posar-la freda de la nevera. S'obté un contrast  més gran en boca quan arriba. És la part del "xarrupet" del Catalanish.
--------------------------------------------------

fletxa Cafè
Qualsevol característica d'intensitat i origen és apropiat.
--------------------------------------------------

fletxa Nata
Si és comprimida, cal posar-ne força més del que sembla, doncs perd volum ràpidament. En tot cas se'n pot afegir una mica més si hom veu que baixa el nivell abans de servir.
--------------------------------------------------

Important !

Posar-hi crema de llet en substitució de la Nata,  NO s'aconsegueix el mateix resultat i NO será el verdader Catalanish Coffee ®, a més d'alterar els efectes físics de circulació dels elements en inclinar la copa i degustar la fusió a l'entrada de la boca dels tres productes principals.

got

COM ES FA

fletxa El primer ingredient és el Licor de Crema Catalana, que ha d'anar al fons de la copa. A continuació vé el pas més delicat, la precipitació del cafè al damunt del licor de crema, però a l'abast de qualsevol persona, encara que no estigui avessada en aquest tipus de maniobres:  amb la finalitat de mantenir la màxima separació física dels colors, s'ha d'evitar totalment abocar-ho directament damunt el licor.

El petit truc per mantenir aquesta separació és simplement posar una cullera petita dins la copa, el més pròxima al licor i en contacte amb la pared de vidre,  precipitar-hi el cafè amb raig petit, de manera que aquest caigui damunt de la cullereta i el cafè llisqui per la paret i es dipositi suaument damunt el licor. S'ha de tenir en compte que durant aquesta operació hem d'anar pujant la cullereta a mesura que va pujant el nivell del cafè. Tot això fins arribar al seu terç corresponent del segon ingredient. No passa res si es barregen inicialment els dos ingredients, si es fa amb certa delicadessa, finalment els dos colors quedarán separats, encara que el cafè quedi una mica decolorat.

Si la nata és comprimida, facilita la feina de posar-la damunt del cafè, doncs es pot posar directament fins la quantitat desitjada. Si la nata és de pastisseria, s'ha d'anar posant amb paciència amb l'ajut d'una cullereta i un altre estri que la faci caure dins la copa. Aquesta operació no té cap problema, doncs la densitat de la nata és completament diferent a la del cafè i normalment no es barrejarán gens.

Finalment, un mica de pols de canyella damunt la nata.
COPA ORIGINAL

fletxa Donar una personalitat propia a qualsevol combinat bebible és important i per això s'ha de vestir amb un model diferent i certament inconfusible, si pot ser també original. Però també és cert que l'elecció d'aquest element ha estat també per un significat de comportament dinàmic que obeeix al comportament físic dels components quan hi ha l'intenció de desgustar-lo.  L'objectiu és que els tres components principals més el complementari, la pols de canyella, puguin ser degustats en màxima sincronia, tot buscant una simultaneitat en la degustació. No és fàcil, de fet és gairebé impossible en el 100% del contingut i en cap tipus de recipent i menys si es vol mantenir els nivells de coloració diferenciats després de cada glop.

Per tant, hom busca una solució dins la mecànica de fluids i la física aporta la seva part de solució: fent un tap amb la nata.

De fet un semi-tap a l'extrem superior del tub que atura una primera vinguda dels liquids inferiors en inclinar el conjunt per començar a degustar el Catalanish Coffee ® S'aconsegueix una primera retenció, certament important, tot esperant que els altres arribin suaument a la boca, arrastrant una quantitat proporcionada i controlada de la mateixa nata i canyella, quedant la suficient per fer front a les següents "envestides" fins exhaurir la dolça beguda totalment.

Com es pot comprobar en les imatges, es tracta d'una copa que sembla una proveta. ( Es un model ja conegut i es fabrica regularment amb vidre reciclat ).

Es pot així entendre que el Catalanish Coffee ® ha de ser elaborat amb nata:

Nata batuda si es vol la redundància o el màxim aclariment. La nata líquida o també coneguda com crema de llet, a més de no ser un producte de tradició a casa nostre, no cumpliria amb la misió de dificultar l'arribada dels altres dos components líquids i tal com passa amb coneguts combinats que fan servir la crema de llet com a ingredient superior, en fase inicial de la degustació es consumeix el 80 % de la crema de llet sense cap oportunitat de degustar la resta fins gairebé haver acabat  aquest blanc ingredient superior. Per això, restaria potencialitat volumètrica de degustació conjunta de tots els elements i per tant, com a segona raó de pes, no és admisible el seu ús. No tenir nata montada no será dons cap excusa, doncs si en tenim de líquida, només caldrà  una mica de paciència  i una mica d'exercici físic per convertirla en montada.

El resultat final s'ho val.

Evidement, això fa arribar a la conclusió que el recipent ha ser ser estret: un d'ample no permetria garantir aquest tap o entrevanc,  per aconseguir aquest efecte es desestabilitzarien les proporcions recomenades, els tres colors tindríen poc recorregut vertical i es tractaria d'una beguda massa llarga amb el risc de convertir-se en saturador i enfalagós. 

Les dimensions establertes per aquesta copa-proveta son : 20 centímetres d'alçada per 5 centímetres de diàmetre del tub.

Hi ha moltíssimes reaccions físico-químiques derivades de l'experiència en la preparació del Catalanish Coffee ® però  les persones que s'animin a fer-lo, són els que han d'anar adquirint aquesta experiència, promoure i participar en el debat per enriquir el coneixement popular de la beguda i contribuir en la seva difusió: un interès més arreu del món per la nostra ja prestigiosa gastronomia i lògicament un orgull pels catalans.  

Catalanish Coffee ® - Avís Legal - Registre i dret d'ús